TY - JOUR ID - 35176 TI - بررسی تاثیر عملیات حرارتی فلز پایه بر ریزساختار آلیاژ برنج پس از فرایند اصطکاکی اغتشاشی JO - مهندسی متالورژی JA - ME LA - fa SN - 1563-1745 AU - تقی زاده تبریزی, آروین AU - شاکر, سعید AU - سعید, توحید AU - مزمل, مهدی AD - دانشجوی دکتری، گروه مهندسی مواد، دانشکده مهندسی مکانیک، داننشگاه تبریز، AD - کارشناس ارشد، گروه مواد، دانشکده مهندسی مکانیک ، موسسه غیرانتفاعی دانش پژوهان، AD - استادیار ، دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی سهند تبریز، Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 21 IS - 4 SP - 312 EP - 321 KW - عملیات حرارتی KW - آلیاژهای مس KW - تبخیر روی KW - فرایند اصطکاکی اغتشاشی DO - 10.22076/me.2019.91859.1204 N2 - مس و آلیاژهای آن به علت داشتن ویژگی‌هایی از قبیل استحکام و داکتیلیته خوب، مقاومت به خوردگی بالا و هدایت الکتریکی و حرارتی بالا در مهندسی مواد بسیار کاربرد دارند. محدودیت جوشکاری مس و برنج‌ها در درجه اول ناشی ضریب بالای هدایت حرارتی آن‌ها و در درجه دوم از تبخیر فلز روی و در مرحله بعدی جذب هیدروژن و شکننده شدن درز جوش است. لذا برای غلبه بر این مشکلات فرایند اصطکاکی اغتشاشی به همراه عملیات حرارتی آنیل و کوئنچ مواد اولیه مورد استفاده قبل از فراوری قرار گرفت. با استفاده از نرم‌افزار Digimiazer اندازه دانه‌ها در فلز پایه و دکمه جوش نمونه‌های جوشکاری شده محاسبه گردید. هم‌چنین برای بدست آوردن درصد فازی در نمونه‌ها از نرم‌افزار Clemex استفاده شد. نتایج نشان می‌دهد که تبخیر فلز روی اتفاق نیافتاده است و ریزتر بودن دانه‌های نمونه‌ی آنیل شده، باعث دست-یابی به ریزسختی بالاتر شده است. به علت وجود عنصر روی به‌عنوان عنصرآلیاژی محلول در فاز α، در برنج‌های تک‌فاز و فاز α و β در برنج دوفازی، سختی فاز α باعث ایجاد کرنش شدید در ناحیه جوش شده، محل‌های جوانه‌زنی بیشتری را در اثر تغییرشکل پلاستیک شدید بوجود آورده که باعث ریزتر شدن دانه‌ها در فرایند تبلور مجدد دینامیکی می‌گردد. ناحیه ی SZ دارای دانه های تبلور مجددیافته دینامیکی با ساختار دو فازی α وβ بوده که درصد فازα برابر 58 درصد و فازβ، 42 درصد می باشد که باتوجه به ریزساختار فلز پایه از مقدار فازβ کاسته شده و به مقدار فازα افزوده شده است. UR - https://www.metalleng.ir/article_35176.html L1 - https://www.metalleng.ir/article_35176_79713107bbf49b6cc61daab161765cd4.pdf ER -