TY - JOUR ID - 241743 TI - اثر عملیات پایدارسازی H321 بر ریزساختار، سختی و مقاومت به خوردگی مرزدانه‌ای آلیاژ آلومینیم نوردی AA5083 JO - مهندسی متالورژی JA - ME LA - fa SN - 1563-1745 AU - احمدی درمنی, حسین AU - شبستری, سعید AU - فرمانی, صابر AU - مومنی, حسین AD - دانش‌آموخته کارشناسی، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران. AD - استاد، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران. AD - دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران. AD - همکار پژوهشی، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران. Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 23 IS - 3 SP - 196 EP - 205 KW - آلیاژ آلومینیم AA5083 KW - پایدارسازی H321 KW - حساس‌سازی KW - مقاومت به خوردگی DO - 10.22076/me.2021.128765.1289 N2 - در این پژوهش تاثیر عملیات پایداری‌سازی H321 بر ریزساختار، سختی و مقاومت به خوردگی مرزدانه‌ای آلیاژ آلومینیم AA5083 با ضخامت cm 10 مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‌های مختلف به میزان 10%، 20%، 30% و 40% نورد شدند و سپس تحت آنیل تبلورمجدد قرار گرفتند؛ عملیات نورد سرد و آنیل به طور متناوب تا رسیدن به ضخامت mm 5/1 انجام شد. به منظور بررسی عملیات پایدارسازی H321، نمونه­ها پس از اعمال 30% کارسرد از طریق نورد و رسیدن به ضخامت mm 1، در بازه‌ی دمایی °C150 تا °C 300 و به مدت زمان h 1 و h 4 قرار گرفتند. در ادامه نیز عملیات حساس‌سازی در دمای °C 150 به مدت h48، به منظور شبیه‌سازی شرایط کاری و بررسی اثر پایدارسازی بر نمونه‌ها انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد که سختی تمامی نمونه‌ها طی پایدارسازی و با افزایش دما کاهش می‌یابد. مقاومت به خوردگی نمونه‌های با میزان نورد 10% تا 30% در دمای °C 220 به حد بهینه می‌رسد، ولی پایدارسازی تاثیری روی نمونه 40% نورد شده ندارد.  نمونه‌ی حاصل از 20% کارسرد و پایدار شده در دمای °C 220 ، با میزان کاهش وزن در اثر خوردگی حدود 6 تا 15mgcm2">  9 و سختی  HV100 در مدت h 4 و HV 110 در مدت h 1 پایدار سازی، بهترین ترکیب از نظر سختی و مقاومت به خوردگی را در میان تمام نمونه‌ها داراست. UR - https://www.metalleng.ir/article_241743.html L1 - https://www.metalleng.ir/article_241743_987f60fe130b4452402a1fd9735e60e1.pdf ER -